KezdőlapBemutatkozásKapcsolatOltár előtt – Esküvő portál

HASZNOS LINKEK
Vámszabályok
Ajándékutalvány
Időjárás
Valutaátváltó
Szótár
Fontos linkek


Csíksomlyói búcsú!

2018.01.10

Csíksomlyó egykor önálló község, 1959 óta Csíkszereda településrésze, Romániában, Hargita megyében. A katolikus vallású székelyek híres Mária-kegyhelye, búcsújáróhelye és szellemi életének több évszázados központja

 

Csíksomlyói búcsú

 

2018. május 18-21. (Pünkösd)     

4 nap / 3 éj

 

Program:

1. nap: Nyíregyháza – Debrecen – Ártánd – Körösfő – Torda - Székelyudvarhely

Indulás Nyíregyházáról, illetve Debrecenből a kora hajnali órákban. Határátkelés Ártándnál. Nagyvárad – Királyhágó (rövid pihenő) – Kalotaszeg – Bánffyhunyad – Körösfő útvonalon érkezünk Tordára. A sóbányászatáról híres város sok jeles történelmi esemény színhelye volt. A legfontosabb az 1568 évi országgyűlés, ahol – Európában elsőként – kimondták a vallásszabadságot. Erre fontos eseményre emlékeztet a katolikus templom falán elhelyezett márványtábla. Látogatás a sóbányában,  amely a 17. századtól 1932-ig működött. Látogatóterének infrastruktúrája európai uniós támogatással újjászületett. Belső csónakázótó, panorámalift, óriáskerék, mini golf pálya és további kényelmi szolgáltatások is létesültek, melyek a látogatók rendelkezésére állnak. Ma már csak turisztikai látnivaló és gyógyhely. Nem messze a várostól található a tordai hasadék, melynek sziklafalai és környéke természeti csoda és több barlangot is rejt. Innen Balavásár, Szováta, Korond érintésével érkezünk Székelyudvarhelyre a legmagyarabb székely város. Szállás elfoglalása (3 éj) 

 

2. nap: Máréfalva – Homoródfürdő – Csíkszereda – Csíksomlyó búcsú

Reggeli után Máréfalván (megnézzük a műemlék székelykapukat),  Homoródfürdőn (borvizet kóstolunk), majd Erdély legszebb, fenyveserdőkkel borított hegyvonulatán, a Hargita hegységen keresztül érkezünk Csíkszeredára, a megyeszékhelyre. 12.30 órától résztveszünk Csíksomlyón, a Pünkösdi búcsún, melyet immár 451. alkalommal a Kis és Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregbe a Makovecz Imre által tervezett hármas oltárnál celebrálnak. Szentmise után: szabadprogram (lehetőség van templomlátogatásra, és „búcsúfiát” vásárolni a kirakodóvásárban).

Estére érkezés vissza szálláshelyünkre, Székelyudvarhelyre.

 

3. nap: Gyimesi csángók földje (ezer éves határ) Madéfalva

Ezen a napon két lehetőség van. Reggeli után egész nap Székelyudvarhelyen maradni, ismerkedni a város nevezetességeivel, (vagy pihenni), vagy egy szép fakultatív kirándulós programot választani.

Fakultatív program: Reggeli után a gyimesi csángók földjére (ezer éves határ, Rákóczi vár romjai) kirándulunk, ahol részesei lehetünk azoknak a történelmi pillanatoknak, amikor a „Gyimesbükki” állomásra megérkezik a Budapestről induló magyar szerelvény több száz utassal. A kora délutáni órákban megállunk Fügés-tetőn (csodálatos, gyönyörű szép hely és panoráma a környező Csíki és Gyergyói havasokra).  Délután kirándulunk Délkelet-Európa egyetlen épségben maradt krátertavához a Szent Anna-tóhoz. A tó égbe nyúló fenyvesekkel körülvéve, tengerszint felett 950 méteren felejthetetlen látványt nyújt. 

A fakultatív program ára:  6.900 Ft/fő

 

4. nap: Székelykeresztúr – Segesvár – Marosvásárhely – Debrecen – Nyíregyháza

Reggeli után Székelykeresztúrra megyünk (Petőfi emlékek, vén körtefa), majd Segesvárra a szászok földjére érkezünk, ahol az Óvárosban visszacseppenünk a múltba és 13. századi hangulat varázsol el bennünket. (Diáklépcső, Szász Evangélikus templom, Óratorony).  Marosvásárhelyen pedig megnézzük a (főteret, a híres Vásárhelyi Promerádot, Teleki Téka, Bólyai Líceum, Ortodox templom, Kultúrpalota stb. Érkezés kis pihenőkkel Debrecenbe, majd Nyíregyházára az esti órákban

 

 

Részvételi díj (szállodában): 49.900 Ft

Részvételi díj (panzióban ): 39.500 Ft

ELLÁTÁS: reggeli

SZÁLLÁS: 3 éjszaka *** szállodában vagy panzióban

Székelyudvarhely belvárosában,

kétágyas tusoló/WC-s szobában

VACSORA:(3 vacsora) 11.500 Ft

(szállodai és panziós vendégeknek is)

Helyszínen fizetendő belépők és járulékos költségek ára: kb. 70 RON

 

Minimum létszám: 35 fő

EGYÁGYAS FELÁR (szállodában): 11.500 Ft

EGYÁGYAS FELÁR (panzióban): 9.000 Ft

 

Ingyenes fel- és leszállási helyek:

 

Nyíregyháza, Debrecen, Berettyóújfalu